Despre… Buyology Adevăruri și minciuni despre motivele pentru care cumpărăm (Buyology: Truth and Lies About Why We Buy)

Articole/Carti/Filme / Marketing ONLINE

28 April/Posted by Diana Jugaru Munteanu

Buyology Adevăruri și minciuni despre motivele pentru care cumpărăm

De Martin Lindstrom
carte_buyology

Despre carte

Buyology reprezintă descoperirile realizate in urma  unui studiu de neuromarketing, care s-a desfaşurat  pe perioadă a 3 ani de zile, care a avut un buget de 7 milioane de dolari şi care a avut 2000 de voluntari, ale căror creiere au fost scanate cu aparate de tipul SST şi IRMf. În timpul acestui experiment subiecţii au fost expuşi la diversi stimuli de marketing(logo-uri, spoturi publicitare, branduri şi produse).

Câteva concluzii uimitoare la care au ajuns în urma acestui experiment:

Cumpărăturile pe care le facem sunt influenţate de principalele religii ale lumii.

Logourile brandurile nu sunt atât de importante pe cât le considerăm. De exemplu, o sticla de Coca Cola o recunoaştem fără să fie necesară o eticheta.

Rezultatele IRMf indicau că avertismentele de pe pachetele de ţigări nu numai că nu reuşeau să impiedice fumatul, ci, se pare că activau o zonă a creierului care “încuraja” fumătorii să îşi aprindă o ţigară.

Neuronii-oglinda. Conceptul de imitaţie constituie un factor important atunci când vine vorba despre motivele pentru care cumpărăm anumite lucruri. Exemplu, pantofii Crocs, care chiar dacă sunt destul de inestetici, datorită faptului că din ce in ce mai multă lume poartă, simţi că trebuie să-ţi cumperi şi tu o pereche.

Neuromarketingul. Cercetările de piaţă, focus-grupurile, etc. nu sunt suficiente. În urma unei cercetări privind 3 emisiuni diferite, voluntarii au declarant în chestionar una, iar scanările SST asupra creierelor ..arătau alta.

Cumpăraturile sunt determinate de emoţii, de factori emoţionali, nu de logică şi obiectivitate.

Sexul vinde? Cercetătorii au concluzionat că “sexul nu vinde altceva în afară de sex”. Elementele incitante distrăgeau atenţia de la adevăratul mesaj al reclamei.

O carte interesantă şi plină de experimente care te vor face să te gândeşti de două ori înainte să cumperi ceva. Poate afli mai multe lucruri despre tine, de ce cumperi X în defavoarea lui Y…

Avatar
Posted by Diana Jugaru Munteanu

Leave Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

YOU MAY ALSO LIKE

Părerea mea despre The Tipping Point

By Diana Jugaru Munteanu, 5 years ago

read more - Share -

Font “handwritten”

By Diana Jugaru Munteanu, 6 years ago

read more - Share -