Părerea mea despre The Tipping Point

Articole/Carti/Filme

14 July/Posted by Diana Jugaru Munteanu

The Tipping Point Cum lucruri mici pot provoca schimbări de proporţii

De MALCOLM GLADWELL

 carte The Tipping Point

O carte interesantă, cu câteva experimente şi cercetări care te pun pe gânduri, cu câteva observaţii pe care nu le-ai fi realizat în prima fază, cu fapte, trenduri, pe care nu le conştientizezi în mod normal..dar la o atentă observaţie…lucrurile se schimbă şi nu mai par “accidentale”.

O să relatez, pe scurt, câteva dintre “epidemiile” care m-au impresionat.

“Orice persoană poate fi pusă în legătura cu o alta în numai şase paşi.” În urma unui experiment şi a unor cercetări se pare că suntem toţi conectaţi între noi prin intermediul unor câtorva oameni. Acum, cum aş putea să ajung eu să cunosc pe cineva din Alaska în doar 6 paşi…..îmi este un pic neclar.

Se pare ca la mijlocul acestei conexiuni sunt Conectorii, acele persoane minunate şi sociabile, cu multe cunoştinţe şi prieteni, care întotdeauna “cunosc” pe cineva, te pun legătură cu cineva, etc. Conectorii au un rol important în cazul epidemiilor sociale.

Iar mie îmi lipsesc aceşti Conectori…de aceea eu nu cunosc pe nimeni din Alaska.

Emotia este contagioasă. Şi mimetismul este una dintre căile prin care îi infectăm pe ceilalţi cu emoţiile noastre.Imităm emoţiile celuilalt ca pe o metodă de comunicare, de a exprima sprijin şi îngrijoare, de a exprima bucuria împărtăşită. Dacă o persoană este plină de entuziasm şi fericire, există posibilitatea ca în câteva minute să ne trezim că zâmbim şi că starea noastră începe să se schimbe. Există şi reversul, emoţiile negative pe care le “preluăm” în preajma unor persoane supărate, nervoase, etc.

Teoria epidemică a criminalităţii. Se pare că, surprinzător, aşa cum moda este “contagioasă” şi delicvenţa poate deveni contagioasă.

O fereastră spartă şi neraparată va atrage în curând alte ferestre sparte, urmate de graffiti sau/si alte semne ale dezordinii şi delicvenţei. Ceea ce este destul de evident în cartierele mărginaşe, unde dezordinea şi haosul sunt mână în mână cu o rată mai ridicată a infracţionalităţii.

Autorul exemplifică această teorie prin câteva fapte concrete care s-au întâmplat în New York în jurul anilor  80 când rata infracţiunilor şi delicvenţelor erau la cote maxime. Un prim pas care a dus la scăderea infracţiunilor a fost curăţarea graffiti-urilor din metrouri, punerea la punct a liniilor de metro şi a unui sistem de plată a biletelor. Se pare că aceste tehnici, care la prima vedere par mici şi inutile, au dus la scăderea ratei de infracţiuni şi la creşterea ordinii.

Sar de la o idee la alta pentru că şi cartea este plină de experimente , de cazuri excepţionale, de exemple cât de cât mai diverse şi nu aş putea găsi o structură într-un maldăr de idei diferite.

Lucruri foarte interesante despre memoria tranzacţioanală… Un exemplu de cum funcţionează memoria tranzacţioanală este faptul că nu reţinem tot felul de numere de telefon sau capitale, dar ştim că le putem găsi oricând în telefon sau pe Google, etc.

Inclusiv cu  partenerii noştri avem o memorie tranzacţională, fiecare partener este “responsabil” cu reţinerea anumitor informaţii. Se pare că, datorită acestui amănunt, divorţul poate să devină dureros, pentru că  “pierdem “ această memorie.

Sinuciderile pot deveni contagioase?! Se pare că da…Citeşte şi vezi cum şi de ce.

“Epidemia” fumatului…De ce fumăm chiar dacă sunt campanii anti-fumat, fiecare tânâr este informat de la vârste fragede de efectele negative şi ucigătoare ale fumatului..şi ..totuşi…explicaţiile şi cercetările reliefează câteva teori extrordinare.

Influenţa familiei asupra copilului…..Se pare că o mare influenţă o are anturajul, geneticienii au demonstrat că majoritatea trasăturilor care ne definesc sunt determinate în proporţie de  aproximativ 50% din genele noastre şi în proporţie de 50% de mediu, de anturaj.

Pentru a afla rezultatul asupra influenţei părinţilor asupra copiilor a fost făcut un studiu, 245 de copii care trăiau cu părinţii lor biologici şi 245 de copii adoptaţi.

Rezultatul…interesant…

 

Avatar
Posted by Diana Jugaru Munteanu

Leave Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

YOU MAY ALSO LIKE

Despre… Buyology Adevăruri și minciuni despre motivele pentru care cumpărăm (Buyology: Truth and Lies About Why We Buy)

By Diana Jugaru Munteanu, 6 years ago

read more - Share -

Vaca mov de Seth Godin

By Diana Jugaru Munteanu, 7 years ago

read more - Share -